Jak wybrać najlepszy grill na trójnogu? Rady i wskazówki

Niewątpliwą zaletą tego rodzaju grilla jest jego świetny wygląd oraz wygoda, jaką zapewnia. To właśnie dlatego cieszy się on tak dużą popularnością i jest chętnie wybierany przez miłośników przyrządzania potraw na ogniu. Dowiedz się nieco więcej na temat najpopularniejszych rodzajów trójnogich grillów i przekonaj się, jak wybrać najlepszy model.

Czym jest grill na trójnogu?

Zdecydowanie najtańszym rodzajem grilla trójnożnego są modele wykonane blachy, które można znaleźć praktycznie w każdym supermarkecie. Mają one palenisko umieszczone na trzech nogach, w którym rozpala się ogień. Najczęściej są to grille jednosezonowe, gdyż nie są one trwałe. Wysoka temperatura stopniowo je uszkadza. Bardzo często pojawiają się na nim dziury, przez które jego dalsze użytkowanie nie jest możliwe.

Innym rodzajem jest grill podwieszany. Umieszcza się go bezpośrednio nad ogniskiem. Składa się on z trzech nóg, zawiesia, na którym umieszcza się ruszt, elementów mocujących nogi, rusztu oraz systemu umożliwiającego modyfikowanie jego wysokości. Najczęściej jest on wykonany ze stali nierdzewnej. 

Bez wątpienia najważniejszym elementem takiego grilla są nogi. Stanowią podstawę całej konstrukcji. Powinny być wykonane z nienagrzewającego się materiału. Pozwala to jego przestawienie nawet wtedy, gdy jest on rozstawiony nad ogniem. Wybierając grill, należy sprawdzić, czy nogi nie są zbyt krótkie. Jeśli konstrukcja będzie za niska, to przyrządzenie potraw na ruszcie będzie niemożliwe.

Zalety korzystania z grilla na trójnogu

Trójnożny grill podwieszany przede wszystkim doskonale się prezentuje. Ustawia się go na dowolnej powierzchni, gdzie będzie stanowił nieruchomą konstrukcję umieszczoną w jednym miejscu lub przenośną. Bez problemu można go bowiem zabrać ze sobą na wycieczkę lub pod namiot. Są one lekkie, a ich przechowywanie oraz transport nie sprawiają większego problemu. 

Wiele osób wybiera grille na trójnogu, gdyż potrawy przyrządzane na nich są o wiele smaczniejsze niż te smażone na modelach elektrycznych czy gazowych. Zapach oraz walory smakowe są bowiem niezastąpione. 

Inną zaletą wynikającą z posiadania tego rodzaju grilla jest także to, że na konstrukcji można umieścić nie tylko ruszt, ale również np. kociołek z zupą. Dzięki temu zwiększa on swoją funkcjonalność.

Jak dbać o grill na trójnogu?

W przypadku grilla na trójnogu bardzo istotne jest to, aby umieścić go na stabilnym oraz równym podłożu. Nie może być także ustawiony zbyt blisko zabudowań. Ma to ogromne znaczenie pod kątem bezpieczeństwa korzystania z niego. Nie można także zapomnieć o właściwej konserwacji. Pozwoli to przedłużyć jego żywotność i sprawi, że będzie zawsze gotowy do użytku. 

Warto regularnie czyścić ruszt z zanieczyszczeń, które pojawiły się na nim podczas przyrządzania potraw. Jeśli będziesz robić to regularnie, to grill zawsze będzie czysty. Gromadzący się na ruszcie tłuszcz może negatywnie wpływać na smak potraw. Po zakończeniu sezonu grillowego ruszt należy zdjąć oraz odpowiednio zabezpieczyć. Najlepiej dokładnie naoliwić jego powierzchnię, a następnie schować w suchym miejscu. Warto umieścić go wcześniej w pokrowcu. 

Jeśli Twój grill jest wyposażony w palenisko, to pamiętaj także o tym, aby schować go przed zimą w garażu lub piwnicy. Zabezpieczysz go w ten sposób przed negatywnym wpływem niskiej temperatury. 

Jak wybrać odpowiedni grill na trójnogu?

Zanim zaopatrzysz się w grill na trójnogu, zastanów się, jak często będziesz z niego korzystał. Jeśli ma być on używany tylko okazjonalnie, to postaw na model o kompaktowych rozmiarach, który bez problemu będziesz mógł przechowywać np. w garażu. Z kolei, jeśli jesteś miłośnikiem przyrządzania potraw na ogniu i często zapraszasz gości na wspólne grillowanie, to wybierz urządzenie, które będzie dostatecznie duże, abyś pomieścił na nim wszystkie przygotowywane dania.

Nie bez znaczenia jest także materiał, z którego wykonany został grill. Postaw na takie, które są wytrzymałe na wysokie temperatury i posłużą Ci przez długi czas. Dzięki temu będziesz mógł cieszyć się grillowaniem na łonie natury przez wiele sezonów.